Tips voor een weekendje Vlieland

In juni 2021 bezocht ik voor een weekendje het kleinste bewoonde Waddeneiland genaamd Vlieland. Doordat Vlieland een autoluw eiland is moet je je auto achterlaten in Harlingen. Omdat toeristen hun auto’s niet mogen meenemen komen de toeristen hier voornamelijk heen om te wandelen of om te fietsen in de ongerepte natuur. Heerlijk om hier een weekend of langer te verblijven. Lees hieronder mijn tips voor een weekendje Vlieland.

Met de veerboot vanuit Harlingen

Om op Vlieland te komen neem je de veerboot vanuit de Friese havenplaats Harlingen. Er zijn twee veerboten die naar Vlieland gaan: de gewone (auto)veerboot en de snelboot. De boten varen 7 dagen in de week en minstens 3 keer per dag, dit is anders in het hoogseizoen en op drukke dagen. Met de gewone boot doe je er ongeveer 1 uur en 35 minuten over om op Vlieland te komen. Voor tickets en de dienstregeling van de veerboten kan je terecht op de site van Rederij Doeksen.

Overnachten op Vlieland

Ik bracht mijn weekendje op Vlieland door in Hotel Zeezicht. Dit hotel ligt in Oost-Vlieland en is gevestigd vlakbij de veerdienst. Het hotel is kleinschalig maar heel knus en gezellig ingericht. Het hotel heeft een fantastische ligging en vanaf hier is het ook makkelijk om een fiets te huren en het eiland rond te gaan. Maar ook lopend kan je het grootste gedeelte van Vlieland ontdekken.

Wat te doen tijdens je weekendje Vlieland

1. Het huren van een fiets

Een manier om het eiland te ontdekken is door het huren van een fiets. In Oost-Vlieland vindt je verschillende verhuurbedrijven waar je je fiets kan huren. Ik koos ervoor om voor 1 dag een fiets te huren bij fietsverhuur Jan van Holland. Je kan hier in de winkel een gratis fietskaart meepakken voor de mooiste fietsroutes van het eiland.

2. Wandelen door de Kroons Polder

Met de fiets ben je met ongeveer een uurtje bij Hotel Posthuys Vieland. Dit hotel is het startpunt van het 7,5 km lange Boswachterspad dat langs de Kroon’s Polders loopt. Het bijzondere aan deze Kroon’s Polders zijn de overgangen van een zoute naar een zoete omgeving. Dit gebied zit ook vol met vogels en wordt ook wel een vogelparadijs genoemd. Wanneer je echt de Kroon´s polders in wilt gaan, is het mogelijk om een excursie te boeken met een gids. Je kan je dan aanmelden bij informatiecentrum Noordwester. Om vrij te wandelen kies je voor het Boswachterspad. Je volgt dan vanuit Hotel Posthuys Vlieland de blauwe paaltjes en zo loop je een rondje om de polders heen.

3. Een ritje met de Vliehors Expres

De Vliehors Expres is een enorme gele truck waarmee je naar het westelijke puntje van Vieland rijdt. Hier vindt je de Vliehors, dit is een zandvlakte van 20 kilometer, deze zandvlakte noemen ze ook wel de Sahara van het Westen. Vanaf dit westelijke puntje kan je Texel heel goed zien liggen en soms zijn er zelfs zeehonden te spotten. Met de Vliehors Expres kom je ook langs het drenkelingenhuisje, dat tegenwoordig is ingericht als klein juttersmuseum. Hier krijg je de tijd om even rond te kijken, ook wordt er wat verteld over het drenkelingenhuisje. De tour duurt ongeveer 2 uur, je tickets bestel je online of koop je in de Dorpsstraat op nummer 20.

4. Wandelen

Wandelen is een van de dingen die veel toeristen doen op Vlieland. Je kan hier hele mooie wandelingen maken, ga zelf op pad of zoek een route uit door middel van de site van Staatsbosbeheer. Een aanrader is om richting de vuurtoren te lopen, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het eiland.

Eten en drinken op Vlieland

~ Leut Koffiebar & Logies

Bij deze sfeervol ingerichte koffiebar kun je genieten van een heerlijk ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor een ontbijtplank vol met lekkers. Alles wordt hier zelf bereid en is zoveel mogelijk biologisch. Ook kun je hier terecht voor een goeie bak koffie, een lekkere lunch, een stukje huisgemaakte taart of een borrelplank. Op zonnige dagen kun je hier zelfs een picknickmand ophalen.

~ Gestrand, eten aan zee 

Wat een geweldige sfeer heeft dit restaurant. Je vindt dit restaurant tegenover de de veerdienst, een goede plek om nog even heerlijk te genieten van wat lekkers voordat je de boot opgaat. Bij gestrand kan je terecht voor een lunch, diner of lekker borrel. Het restaurant staat voor biologisch, duurzaam en huisgemaakt. De bekende huisgemaakte monchoutaart moet je zeker proeven, om je vingers bij af te likken!

~ Strandpaviljoen ‘T Badhuy

Dit strandpaviljoen werd in 2017 uitgeroepen als beste strandpaviljoen van Nederland. Bij ’T Badhuys kan je de hele dag terecht, van ontbijt tot aan de borrel. Een heerlijke strandtent om naar een stranddag wat lekkers te nuttigen. Wil je zomers buiten eten dan is het wel aan te raden te reserveren van te voren.