fbpx

7x tips! Dit wil je doen en zien in Krakau

Doen en zien in Krakau

Krakau is een betoverende stad. Met zijn historische gebouwen, musea en gezellige eettentjes is deze stad zeker de moeite waard om te bezoeken. Als een van de weinige steden in Polen kwam deze stad ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door.  Het stadcentrum staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt ook wel gezien als een van de mooiste steden van Europa. Ik deel graag met jullie 7 tips om te zien en doen in Krakau.

1. Wandel door het historische centrum

Stare Miasto is het levendige historische centrum van Krakau. Welke straat je ook inloopt, elke straat is een bezienswaardigheid op zich. Het middelpunt van het oude centrum is het grote markplein, ook wel Rynek Glowny genoemd. Dit plein is een van de grootste en mooiste pleinen van Europa. Op dit plein vindt je onder andere de Mariakerk, de Raadhuistoren, de kerk van Sint Adelbert en de Lakenhal. Aan de rand van het plein bevinden zich verschillende drink- en eetgelegenheden.

Doen in Krakau

2. Beklim de Mariakerk

De eyecatcher van het plein is toch wel de Mariakerk. De kerk wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau. Vanuit de hoogste toren wordt er sinds de 14e eeuw ieder uur een onvoltooid muziekstuk geblazen. Dit als herinnering aan de Mongoolse aanval op Krakau in 1241.  Voor een mooi uitzicht over de stad en het marktplein is het mogelijk om een van de torens te beklimmen. Voor het beklimmen van de toren dient een kaartje gekocht te worden, dit kan worden gedaan bij het kaartenkantoor net naast de kerk, aan Plac Mariacki. Als je de Mariakerk in de ochtend wilt bezoeken zorg dan dat je op tijd bent bij het kaartenkantoor want er kan nog wel eens een rij staan.

Bezienswaardigheden Krakau

3. Bezoek de Joodse wijk Kazimierz

De wijk Kazimierz is nog niet zo toeristisch als het historische centrum maar steeds meer toeristen weten deze opkomende wijk te vinden. Tussen de 14e eeuw en de holocaust woonden hier veel joden daarom vindt je veel synagogen in deze wijk. In Kazimierz vindt je veel hippe eet- en koffietentjes, kunst galerieën, street art en leuke winkeltjes. Aanraders in deze wijk zijn wel de biertuin Mleczarnia ogrodek en het eten van een zapiekanki op Plac Nowy. Een zapiekankie is een soort pizzabroodje alleen dan op de Poolse manier.

TIP! Ga zorgeloos op vakantie en vraag een persoonlijk reisplan aan via Charlie op Reis. Ontvang een op maat gemaakt reisplan die volledig voldoet aan jouw wensen.

4. Ga naar het Wawel Kasteel

Iets wat je zeker wilt doen en zien is het Wawel kasteel. De Wawel is de naam van de heuvel waarop het kasteel en andere historische gebouwen staan. De belangrijkste zijn de kathedraal en het koninklijk paleis. Het kasteel van Wawel was de koninklijke woning tot het einde van de 17e eeuw.  De binnenplaats en de heuvel zijn gratis te bezoeken. Wil je het Wawel kasteel van binnen zien kan je hiervoor tickets kopen. Houd er wel rekening mee dat het kasteel uit meerdere delen bestaat en er voor ieder deel een apart ticket gekocht moet worden. Zoek van te voren goed uit wat je wilt zien. Tickets zijn te koop bij een van de 2 ticketbureaus op de heuvel zelf of online.

Voor het bezoeken van de Wawel kathedraal dien je een ticket te kopen tegenover de kathedraal of online. Met je ticket krijg je toegang tot de kathedraal, Sigismund-klokkentoren, Koninklijke tombes en het kathedraal museum.

Zien in Krakau

5. Ontdek Stare Podgorze

Deze nog niet zo bekende wijk is gelegen aan de Wisla rivier. Je hebt hier een bruisend uitgaansleven en tal van gezellige restaurantjes. Op het plein Plac Bohaterow is een monument van verspreid neergezette stoelen, dit is een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust. In deze wijk vindt je ook de Sint-Jozefkerk. Dit is naar mijn mening de mooiste kerk van Krakau en zeker een bezoekje waard.

6. Ga ondergrond bij de Wieliczka Zoutmijn

De zoutmijn is een van de grootste zoutmijnen ter wereld en bevindt zich net buiten Krakau. Na het afdalen van 380 treden kom je uit in een groot zoutlabyrint en zul je een route van 3,5 km afleggen. Tijdens de route kom je langs indrukwekkende zoutkunstwerken, ondergrondse meren en als hoogtepunt de ondergrondse kathedraal. De Wieliczka zoutmijn is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids. Tickets kun je kopen via bijvoorbeeld GetYourGuide . Hier kun je ook tickets kopen met vervoer erbij vanuit Krakau. Wanneer je de tijd hebt is het zeker een aanrader om te bezoeken.

Activiteiten Krakau

7. Sla het indrukwekkende Auschwitz niet over!

Het concentratiekamp Auschwitz ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Krakau. Dit is waarom de meeste mensen een stedentrip Krakau combineren met een bezoek  aan Auschwitz. Het concentratiekamp was het grootste Duitse concentratiekamp en bestond uit verschillende kampen. Je had het Basiskamp Auschwitz I, het vernietigingskamp Auschwitz II – Birkenau, het werkkamp Auschwitz III – Monowitz en nog tientallen subkampen.

Auschwitz I en Auschwitz II – Birkenau kun je vanuit Krakau bezoeken doormiddel van een georganiseerde tour of door zelfstandig naar Auschwitz te reizen. Een georganiseerde tour kun je eenvoudig boeken via GetYourGuide. Een tour duurt ongeveer 8 uur, maar wil je op eigen gelegenheid Auschwitz bezoeken dan kan dat ook door tickets te kopen via visit.auschwitz.org.

Zelf vond ik het erg fijn om deel te nemen aan een georganiseerde tour met een gids. Onze gids wist veel te vertellen over beide kampen en had zelf familie verloren in Auschwitz. Een bezoek aan Auschwitz is zeer indrukwekkend en soms heel onwerkelijk. Het is niet voor te stellen dat er zulke gruwelijke dingen hebben plaatsgevonden.

Bezienswaardigheden rondom Krakau

Reisadviseur Charlie

Als reisadviseur help ik iedereen die hulp nodig heeft bij het uitstippelen van de ideale rondreis of stedentrip. Voor jou geen frustraties meer tijdens het boeken van een vakantie want ik doe al het uitzoekwerk voor jou!

Met mijn 8 jaar reiservaring help ik jou die ultieme rondreis of stedentrip te plannen. Aan de hand van jouw wensen stel ik een persoonlijk reisplan op zodat jij achterover kan leunen en kan genieten van de voorpret zonder vakantiestress. Tel daar mijn enthousiasme bij op en dan weet je zeker dat het een fantastisch reisplan wordt!