Bezienswaardigheden Krakau: 7x wat je moet doen en zien!

Bezienswaardigheden Krakau: 7x wat je moet doen en zien!

 

Krakau een betoverende stad. Met zijn historische gebouwen, musea en gezellige eettentjes is deze stad zeker de moeite waard om te bezoeken. Als een van de weinige steden in Polen kwam deze stad ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door.  Het stadcentrum staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt ook wel gezien als een van de mooiste steden van Europa. Afgelopen zomer bezocht ik deze stad en deel graag met jullie de 7 bezienswaardigheden die je gedaan en gezien wilt hebben in Krakau.

1. Wandel door het historische centrum

Stare Miasto is het levendige historische centrum van Krakau. Welke straat je ook inloopt, elke straat is een bezienswaardigheid op zich. Het middelpunt van het oude centrum is het grote markplein, ook wel Rynek Glowny genoemd. Dit plein is een van de grootste en mooiste pleinen van Europa. Op dit plein vindt je onder andere de Mariakerk, de Raadhuistoren, de kerk van Sint Adelbert en de Lakenhal. Aan de rand van het plein bevinden zich verschillende drink- en eetgelegenheden.

stedentrip krakau plein

2. Beklim de Mariakerk

De eyecatcher van het plein is toch wel de Mariakerk. De kerk wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau. Vanuit de hoogste toren wordt er sinds de 14e eeuw ieder uur een onvoltooid muziekstuk geblazen. Dit als herinnering aan de Mongoolse aanval op Krakau in 1241.  Voor een mooi uitzicht over de stad en het marktplein is het mogelijk om een van de torens te beklimmen. Voor het beklimmen van de toren dient een kaartje gekocht te worden, dit kan worden gedaan bij het kaartenkantoor net naast de kerk, aan Plac Mariacki. Als je de Mariakerk in de ochtend wilt bezoeken zorg dan dat je op tijd bent bij het kaartenkantoor want er kan nog wel eens een rij staan.