Op zoek naar een leuke stedentrip in Europa? Dan is een stedentrip Praag misschien wel iets voor jou. Praag is een favoriete bestemming als het gaat om een stedentrip. Ideaal voor een weekendje of zelfs wat langer want er is genoeg te zien en doen in deze stad. De stad zit vol geschiedenis en dat is ook terug te zien in het straatbeeld. Zo vindt je hier tal van mooie gebouwen in verschillende bouwstijlen. Kortom, alles voor een leuke stedentrip!

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld. Met een kaartje kun je gebruik maken van alle metro’s, bussen, trams en treinen binnen de stadsgrenzen. Je koopt je ticket gebaseerd op tijd, bijvoorbeeld één van 30 min of 90 min lang. Houdt er rekening mee dat vrijwel alles goed te wandelen is in Praag. Wil je toch gebruik maken van het OV? Dan raad ik aan om een aantal 30 min kaartjes te kopen.

Vervoer van de luchthaven naar het centrum

Vanaf de luchthaven van Praag kun je in ongeveer 30 min in het centrum staan. Dit kan door het nemen van een taxi, maar de goedkoopste optie is het OV. Neem bus 119 die je brengt naar het metrostation: Nadrazi Veleslavin. Hier neem je lijn A die je richting het oude centrum van Praag brengt. Je hebt hier verschillende stops.

Tram in Praag, Stedentrip

Overnachten

Tijdens mijn stedentrip in Praag sliep ik in een Airbnb genaamd: Artist’s studio – below Vyšehrad Castle. De Airbnb ligt vlakbij Vyšehrad Castle en op ongeveer 30 min lopen van het oude centrum van Praag. De tram en metro zitten ook om de hoek.

Het appartement is van een Praagse filmmaker en dat is goed te zien. Geen standaard Ikea posters aan de muur, maar haar eigen kunstverzameling en dingen die ze tijdens haar reizen heeft verzameld. Een fijne plek om te overnachten en een fijne host die je persoonlijk ontvangt.

Zien & doen

Ga mee met een gratis stadstour

Voor een leuke eerste ontmoeting met de stad Praag kan je kiezen voor een gratis stadstour. De tour kan je gemakkelijk boeken via freewalkingtourprague.eu. De tours worden gegeven door professionele gidsen die je alle ins en outs kunnen vertellen over de stad. Op deze manier krijg je een leuke eerste indruk en krijg je genoeg tips mee voor je stedentrip in Praag. Je hebt verschillende stadstours in Praag waaruit je kan kiezen, waaronder een tour door het oude stadscentrum, een tour door het nieuwe centrum en een tour bij de Praagse Burcht. Het concept van de gratis stadstour is dat je aan het einde zelf mag bepalen hoeveel de tour waard is. Zorg er voor dat je wat cash geld op zak hebt.

stedentrip praag

Bezoek de Praagse Burcht

De mooiste bezienswaardigheid in Praag is toch wel de Praagse Burcht. De burcht is de grootste ter wereld en heeft één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Je vindt hier diverse binnenplaatsen, kerken, paleizen en de Koninklijke tuinen. Je kan hier gemakkelijk komen met de tram maar je kan er ook voor kiezen om vanaf de Charles Bridge naar de Praagse Burcht te lopen, zo zie je ook een ander stukje van deze mooie stad.

Voor het bezoeken van sommige delen van de Burcht dient er een kaartje gekocht te worden. Het is mogelijk om online een kaartje te kopen maar je kan het ook ter plekke doen bij één van de kaartverkoop punten. Je koopt een circuit ticket waarmee je Old Royal Palace, St. George’s Cathedral, Golden Lane en St. Vitus Cathedral bezoekt. Ook kan je een apart kaartje kopen voor het beklimmen van de Great South Tower of the Cathedral. Het uitzicht wat je vanaf hier hebt is echt waanzinnig, kortom echt een zoek waard tijdens je stedentrip Praag.

Uitzicht vanaf de Praagse Burcht

Wandel over Charles Bridge

De Charles Bridge verbindt het oude centrum met de Praagse Burcht. Vroeger werd de brug ook wel de Stene brug genoemd, dit werd veranderd in 1870. De brug is gemakt van zandsteenblokken en wordt beschermd doormiddel van 2 torens. Op de brug staan 30 beelden en sculpturen die werden geplaatst tussen 1706-14. De meeste beelden zijn gemaakt van zandsteen, de originele zandstenen beelden zijn in de loop der tijden vervangen voor replica’s. Tegenwoordig lopen er duizenden toeristen over deze brug en staan er straatmuzikanten en kunstenaars die hun eigen kunst proberen te verkopen.

Charles Bridge

Bekijk de astronomische Klok en beklim de toren

De Astronomische klok vindt je in de oude stad op het oude stadsplein. Op het plein staat het Oude Stadshuis, het oudste gedeelte van het Stadhuis bestaat uit een prachtige toren met erkerkapel en een unieke astronomische klok. Elk uur gaan er 2 kleine deurtjes open boven de klok en verschijnen er 12 apostelen die één minuut lang ronddraaien. Veel toeristen komen af op dit schouwspel af en komen erachter dat het eigenlijk niet veel voorstelt. Maar als je er dan toch bent dan is het leuk om het een keer gezien te hebben.

Bij het oude stadhuis heb je ook de mogelijkheid om de binnenkant te bezoeken. De kaartverkoop bevindt zich links naast de astronomisch klok. Met dit kaartje heb je toegang tot de representatiezalen, de gotische kapel met uitzicht op de 12 apostelen en de gotische toren. De gotische toren is 42 meter hoog en geeft je een mooi uitzicht over het oude stadsplein. Wil je kosten besparen, kom dan het eerste uur dat het stadshuis is geopend want dan krijg je 50% korting op je kaartje.

Uitzicht oude stadsplein
astronomische klok

Proef de Tsjechische keuken

Wanneer je in Praag of in Tsjechië bent, probeer dan zeker de Tsjechische keuken. Traditionele gerechten bestaan vaak uit vlees en dan voornamelijk varkensvlees. Rund-, kalfs-, en kippenvlees zijn ook populair. Als voorgerecht zijn de dol op goed gevulde soepen met bijvoorbeeld aardappel, goulash of champignons. De hoofdgerechten worden vaak geserveerd met kool en aardappelpannenkoekjes. Probeer zeker de goulash of de entrecote met roomsaus. Vergeet ook zeker geen bier te bestellen tijdens je stedentrip Praag want dat hoort er natuurlijk wel bij. Ik Praag kun je heerlijke traditionele gerechten eten bij: Mincovna en bij U Kroka. Bekijk hier mijn 8 tips voor eten en drinken in Praag.

Tsjechische keuken
toetje U Kroka

Lennon Wall

Kort nadat John Lennon overleed is deze muur beschilderd als een soort gedenkteken. Door de komst van de democratie heeft de muur een deel van zijn betekenis verloren. Iedereen kan hier nog steeds zijn mening uiten door iets op de muur te schrijven.

Dancing House

Een modern gebouw in vergelijking met de rest eromheen. Dit gebouw is van architect Frank Gehry en Vlado Milunic. De naam van het gebouw was eerst Ginger en Fred omdat het gebouw lijkt op een paar dansers. Hier is uiteindelijk de oorspronkelijke naam van afgeleid. In het gebouw vindt je een bar met dakterras, een restaurant, een kunstgalerie en een 4 sterren hotel.

Joodse Wijk

Josefov is de Joodse wijk van Praag en is te vinden ten noorden van de oude stad. In de wijk heb je verschillende soorten bezienswaardigheden waaronder veel synagoge en de joodse begraafplaats. Deze bezienswaardigheden vallen bijna allemaal onder het ticket Joods Museum. Tickets koop je via de website van het Joods Museum.


Check deze links voor meer reisinspiratie ➳