De kleine zeemeermin en de haven met de gekleurde huisjes. Dit zijn de toeristische trekpleisters van Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Maar er is natuurlijk veel meer te zien dan deze twee trekpleisters. In Kopenhagen heb je voor ieder wat wils: koninklijke paleizen, groene tuinen, musea, grote modemerken en familie attracties. De 8 bezienswaardigheden die je echt moet doen tijdens je stedentrip Kopenhagen vindt je hieronder.

Tip

Ben jij iemand die het liefst zoveel mogelijk uit een stedentrip wilt halen? Dan is het aanschaffen van een Copenhagen Card een echte aanrader. Met deze kaart kun je 83 bezienswaardigheden bezoeken en gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in heel Kopenhagen. De kaart is verkrijgbaar als 24-, 48-, 72-, 96-, of 120-uurkaart. Onderstaande bezienswaardigheden zijn allemaal gratis te bezoeken met de Copenhagen Card. De Copenhagen Card kan je makkelijk aanschaffen met de app

Stedentrip Kopenhagen: 8x bezienswaardigheden die je moet zien!

1. Kasteel Rosenborg

Kasteel Rosenborg ligt aan de rand van het centrum van Kopenhagen. Slot Rosenborg werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd. Christian gaf opdracht voor het bouwen van dit zomerpaleis en de aanleg van de parktuin eromheen. Sinds 1838 is Slot Rosenborg een cultuurhistorisch museum. Nu kan de bezoeker ervaren hoe het leven van de Koninklijke familie eruit zag. Je bezoekt onder andere de Ridderzaal met de kroningstronen en in de kelder bevinden zich de Kroonjuwelen van Denemarken. Wanneer het mooi weer is kan je ook heerlijk vertoeven in de tuinen om het kasteel heen.

De 1e verdieping van Slot Rosenborg is niet altijd toegankelijk. Houdt hier rekening mee bij je bezoek en check van te voren de website.

stedentrip kopenhagen

2. Christianborg

Paleis Christianborg ligt in het centrum van Kopenhagen en is niet te missen. In het Paleis zijn het Deense parlement, het hooggerechtshof en het kabinet van de minister-president tegenwoordig gevestigd. Het paleis heeft 5 verschillende bezienswaardigheden, waaronder de representatiekamers met Ridderzaal en de wandtapijten, de koninklijke stallen, de koninklijke feestkeuken, de ruïnes onder het kasteel en de Christians kasteelkerk. Leuk om te weten is dat de Koningin nog steeds gebruikt maakt van verschillende ruimtes voor officiële evenementen zoals galadiners en publieksbezoeken.

De Christians kasteelkerk is gratis te bezoeken. Voor de rest van de bezienswaardigheden dient een ticket gekocht te worden. Je kan kiezen voor een combiticket. Ook is het mogelijk losse tickets te kopen voor als je niet alles wilt zien.

stedentrip kopenhagen

3. Glyptoteket Museum

Wanneer je dit museum binnenloopt krijg je al een wauw effect. Dit museum is zeker en bezoekje waard als je in Kopenhagen bent. In dit kunstmuseum wordt de privé collectie van Carl Jacobsen getoond. Dit is de zoon van de oprichter van de Carlsberg brouwerijen. Door de opbrengsten van de brouwerij kon Carl Jacobsen een unieke verzameling kunst- en cultuurgoederen creëren. ‘Glyptotheek’ betekend collectie van beeldhouwwerken, die ruim vertegenwoordigd zijn in het museum. Ook vindt je hier schilderijen, mummies en een prachtige wintertuin.

4. Botanische tuinen

De botanische tuinen bevinden zich dichtbij Slot Rosenborg. Dat is perfect om deze twee bezienswaardigheden te combineren. De tuinen zijn een onderdeel van het Statens Naturhistoriske Museum en zijn gratis te bezoeken. In de tuin vindt je een grote kas met daarin het palmhuis en het vlinderhuis. Voor deze twee heb je wel een ticket nodig. De tuinen zijn heerlijk om doorheen te lopen en de rust even te vermijden

5. Verlosserskerk – Vor Frelsers Kirke

Wanneer je in de buurt bent van Christianshavn zie je de torenspits van de Verlosserskerk. De torenspits reikt boven bijna alle gebouwen uit. Vanaf de buitenkant ziet het er heel gek uit omdat er aan de buitenkant van de torenspits een trap loopt. Deze trap kan je ook daadwerkelijk beklimmen. De kerk is in de 17e eeuw gebouwd in de stijl van de Nederlandse barokarchitectuur. Wat opvalt aan de kerk is het klokkenspel en de kurkentrekker vorm van de torenspits. Om de top te bereiken beklim je 400 treden, waarvan de laatste 150 treden zich aan de buitenkant van de torenspits bevinden. Vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht over Kopenhagen.

6. Amalienborg

Het Koninklijke Paleis Amalienborg Slot ligt in het hart van Kopenhagen. Het paleis bestaat uit 4 delen waarvan 1 deel toegankelijk is voor het publiek. Je bezoekt de koninklijke eetkamer, de salon, de koninklijke garderobe en er is een museum. De andere delen van Amalienborg zijn niet te bezichtigen omdat de Koninklijke familie er regelmatig te vinden is. Op het Paleisplein vindt elke dag een wisseling van de wacht plaats. Wanneer de Koninklijke familie aanwezig is schijnt de wisseling een ware gebeurtenis te zijn.

7. Tivoli

Één van de leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen is toch wel Tivoli. Tivoli is het op een na oudste attractiepark ter wereld. Het park heeft attracties voor jong en oud, van speeltuinen tot achtbanen. Kom vooral rond Halloween of kerst want dan is het park helemaal thematisch aangekleed. Dit geeft een extra stukje sfeer aan je bezoek.

Met de Copenhagen Card heb je gratis entree tot Tivoli. Eenmaal binnen moet je nog wel betalen voor de attracties. Het is mogelijk om losse tickets te kopen of om een strippenkaart te nemen voor meerdere attracties.

Bij Tivoli vindt je ook een foodhall, waar je kan genieten van de verschillende keukens. De toegang tot de Tivoli foodhall is gratis.

8. Rondvaart

Een leuke manier om Kopenhagen te ontdekken is doormiddel van een rondvaartboot. Met de rondvaart kom je langs een aantal bezienswaardigheden, zoals schilderachtig Nyhavn, het operagebouw en de kleine zeemeermin. Terwijl je door de idyllische grachten vaart krijg je genoeg informatie. Ook in de winter kan je een rondvaart maken, de boten zijn dan overdekt en verwarmd. Wanneer je in het bezit bent van een Copenhagen Card dan stap je op in de buurt van Christianborg. Vanaf hier vaar je richting de gekleurde huisjes van Nyhavn. Bij Nyhavn krijg je een paar minuten te tijd om foto’s te maken voordat de boot weer verder vaart.

Overnachten Kopenhagen ➳ Hotel Absalon