Staat Lapland al op jouw bucketlist? Na het lezen van dit artikel weet ik zeker dat het op jouw lijstje staat! Want geef nou toe, wie wilt er nou niet wakker worden in een winter wonderland? Geniet van de super vette activiteiten zoals, een huskytocht, sneeuwschoenwandelen en slapen in een ijshotel. Wellicht heb jij geluk en komt het Noorderlicht ook nog even tevoorschijn. Voor een onvergetelijke en magische trip deel ik hier 7 dingen die je moet doen als je in Fins Lapland bent.

Lapland: 7x doen in Fins Lapland

Tip:

De meeste excursies boekte ik bij Lapland Safaris. De organisatie zit op meerdere plekken in Finland, dus er is er altijd wel één dichtbij! Check vooral even hun site: Lapland Safaris

1. Maak een sneeuwschoen wandeling

Een leuke en actieve manier om de natuur van Fins Lapland te ontdekken is doormiddel van een sneeuwschoenwandeling. De sneeuwschoenen bindt je onder je snowboots en zorgen ervoor dat je niet meters wegzakt in de sneeuw. Eenmaal de schoenen ondergebonden maak je een wandeling naar de meest spectaculaire plekken en geniet je van de mooie natuur die Fins Lapland je te bieden heeft. Je kan deze excursie maken bij daglicht maar soms is het ook mogelijk om ‘s avonds een wandeling te maken. Met een beetje geluk vang je dan een glimp op van het Noorderlicht!

2. Geniet van een Finse sauna

Wist je dat het in Finland een volkstraditie is om naar de sauna te gaan? Ze komen hier niet alleen heen om te ontspannen maar het is ook goed voor de gezondheid. Minstens 1x in de week bezoeken zij een sauna om hun lichaam en ziel te schoon te maken. De cabine is ongeveer tussen de 80 en 100 graden warm. Wanneer de warmte goed is doordrongen in je lichaam is het tijd om naar buiten te gaan voor afkoeling. Dit doen ze doormiddel van een duik te nemen in een ijswak of door de sneeuw te rollen. Sommige sauna’s bieden ook koude douche of een koud zwembad aan. De afkoeling zorgt voor een fris gevoel en het bevorderd je bloedsomloop. Wanneer je in Fins Lapland bent moet je dit zeker eens proberen! Het water is mega koud maar je voelt je daarna als herboren!

3. Spot het Noorderlicht

Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis of Poollicht genoemd. Het is één van de redenen waarvoor veel mensen naar Lapland gaan. Om dit geweldige natuurfenomeen te spotten heb je als eerste geluk nodig. Niet iedereen ziet het Noorderlicht tijdens een tripje Lapland. Als je het Noorderlicht wilt spotten kun je dit het beste doen na 18.00 uur. Ga naar een afgelegen, open en donkere plek toe en wie weet sta jij oog in oog met het Noorderlicht. De mooie groene kleur danst als het ware door de lucht heen en veranderd elke keer weer. Je hebt verschillende apps die je vertellen wanneer de kans het grootste is dat je het Noorderlicht spot.

4. Overnacht in een ijshotel

Als je echt iets unieks wilt doen tijdens je vakantie in Lapland, verblijf dan een nachtje in een ijshotel. In Finland kun je dit doen bij het 3 sterren hotel SnowVillage. Het hotel is overdag ook geopend voor andere bezoekers die niet blijven overnachten, hierdoor mag je pas na 22.00 uur je sneeuwsuite betreden. Tot die tijd kun je heerlijk dineren in het ijs restaurant, een drankje doen bij de ijs bar of de ijs tentoonstelling bewonderen. Wanneer het tijd is om te slapen krijg je van het hotel een dikke slaapzak mee om de nacht in door te brengen en zoek je je sneeuwsuite op. In de ochtend wordt je gewekt door het personeel met een heerlijke kop warme bessensap en wordt er ontbijt geserveerd in het verwarmende restaurant. Het is ook mogelijk om vanuit hier verschillende activiteiten te ondernemen zoals een husky- of sneeuwscootertocht.

5. Race door de sneeuw met een sneeuwscooter

Wanneer je in Lapland bent moet je zeker deelnemen aan een sneeuwscooter excursie. Stap alleen of met z’n tweeën op de sneeuwscooter en rijdt door de besneeuwde bossen en over bevroren meren. Je hebt verschillende soorten excursies die variëren tussen de 2 en de 6 uur en het is ook mogelijk om ’s avonds op pad te gaan en het noorderlicht te spotten. Tussendoor maak je een stop om op te warmen met een kop warme bessensap. Deze excursie is ook te combineren met andere activiteiten zoals de husky- of rendierboerderij. Kleed je wel warm aan want het kan behoorlijk koud zijn op de sneeuwscooter.

6. Ga mee met een huskytocht

Staat een huskytocht ook op je bucketlist? Dan kan je die in Lapland afstrepen want dit is een activiteit die je echt gedaan moet hebben! Je kunt zelf kiezen hoeveel kilometer de tocht gaat duren, van 3 km tot wel 10 km. Wanneer je aankomt bij de huskyboerderij hoor je de honden al van ver blaffen. Deze enthousiaste beestjes willen maar al te graag hun energie kwijt en wachten op jou!

Bij binnenkomst krijg je een korte uitleg om vervolgens de slee te betreden. Ben je met z’n tweeën dan staat één persoon achter de slee en de andere zit op de slee als passagier. Bij terugkomst van dit fantastische winterse avontuur is het tijd om de honden te belonen en mag je ze even heerlijk knuffelen! Na de knuffelsessie is het tijd voor een kop warme bessensap om vervolgens ook nog even de puppy’s te mogen bewonderen! Dit is werkelijk waar te schattig en geloof me, hierna wil je niet meer naar huis!

7. Doe sportief en huur een fatbike

Wil je gaan voor een sportieve activiteit huur dan zeker een fatbike. De fietsen hebben brede banden zodat het fietsen in de sneeuw makkelijker wordt. Je kan er soms ook voor kiezen om elektrische fatbikes te huren waardoor je nog gemakkelijker door de sneeuw heen komt. Fiets doormiddel van verschillende routes door de besneeuwde bossen en over de bevroren meren heen.


Check deze links voor meer reisinspiratie ➳