Doen in Boedapest

11x wat te doen in Boedapest

Een stedentrip naar Boedapest is voor iedereen. De stad is namelijk erg veelzijdig waardoor een ieder zich hier zal vermaken. Kom je voor de grote evenementen zoals bijvoorbeeld de formule 1 en Sziget Festival of ga voor een kunst & cultuur tripje. Geniet je liever van een drankje op een terras of een goede maaltijd? Dan ben je in Boedapest ook op het goede adres. Kortom, er is veel te beleven en doen in de stad Boedapest. Wat mij betreft een ideale bestemming voor een leuke stedentrip. Lees hier 11x wat te doen in Boedapest voor een onvergetelijke stedentrip.

1. Struin door de Grote Markthal

Ze zeggen dat dit ook wel de mooiste markthal is ter wereld. Er bevinden zich maar liefst 180 kraampjes in de markthal. Op de begane grond vindt je voornamelijk veel kraampjes waar ze levensmiddelen verkopen. De bovenverdieping is ingericht met souvenirs kraampjes. De Markthal is gevestigd in een prachtig oud gebouw wat aan doet als een station. Ook wordt de markt druk bezocht door de lokale bevolking. Zij komen vooral in de ochtend waardoor het hier in de ochtend redelijk druk kan zijn.

wat doen Boedapest

2. Bezoek het Heldenplein

Wanneer je richting het stadspark gaat vindt je aan het begin van het park het Heldenplein. Dit enorme en ruim opgezette park wordt door veel toeristen bezocht. Evenals het Vissersbastion en het Parlementsgebouw werd ook het Heldenplein gebouwd ter ere van de eerste 1000 jaar van de Hongaarse geschiedenis. Aan beide zijde van het Heldenplein bevinden zich kunstmuseums zoals het Museum of Fine Arts en de Kunsthal. Loop tot slot na je bezoek aan het Heldenplein zeker even door richting het Stadspark!

3. Wandel door het Stadspark

Achter het Heldenplein ligt het Stadspark. Ideaal om even de drukte van de stad te ontlopen. Echter vindt je in het stadspark ook vele bezienswaardigheden zoals het Vajdahunyad kasteel, de dierentuin en het bekende badhuis Szechenyi gevestigd. Bij mooi weer is het ook mogelijk een bootje te huren en over het meer te varen. Op deze manier is het gemakkelijk om jezelf hier de hele dag te vermaken.

wat doen Boedapest

4. Ga naar het Vissersbastion voor een waanzinnig uitzicht!

Het Vissersbastion is een populaire bezienswaardigheid in Boedapest. Dit heeft te maken met het waanzinnige uitzicht wat je hebt vanaf het Vissersbastion over de stad. Je vindt dit mooie bouwwerk aan de rivierzijde van de burchtheuvel. Doormiddel van een imposante trap loop je vanaf de waterkant naar boven richting het Vissersbastion.

 

Voor een mooie zonsondergang ben je hier ook op het goede adres. Omdat het hier overdag enorm druk kan zijn is het aan te raden vroeg in de ochtend of later op de avond te gaan. Tussen 20.00 en 09.00 uur kun je gratis de verhoogde torens bezoeken. Ook van het najaar tot het voorjaar is dit gratis.

5. Beklim de Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste kerk in Boedapest. Ook is hij samen met het Parlementsgebouw het hoogste gebouw van de stad waardoor je ook vanaf hier weer een mooi uitzicht over de stad hebt. Voor dit uitzicht moet je eerst nog wel een paar trappen beklimmen. De kerk bezoeken is geheel gratis, voor het uitzicht vanaf de koepel moet wel betaald worden. Tickets zijn te koop aan de zijkant van de Basiliek.

6. Bewonder het Hongaarse Parlementsgebouw

Het Hongaarse Parlementsgebouw is een indrukwekkend gebouw gelegen aan de Donau. Bovendien is dit gebouw samen met de Sint-Stefanusbasiliek het hoogste gebouw van Boedapest. Dit enorme gebouw is dan ook niet te missen. Wanneer je de binnenkant van het Parlementsgebouw wilt bezoeken is dit alleen mogelijk doormiddel van een rondleiding. Als inwoner van de EU krijg je korting op je ticket, vergeet daarom vooral je paspoort niet. Door een beperkt aantal tickets per dag is het aan te raden die ver van te voren te boeken!

7. Bezoek de Burcht van Buda

Waar de Pest zijde plat is, is de Buda zijde erg heuvelachtig. Op de heuvel is het Burchtpaleis gevestigd. Net als bij het Vissersbastion heb je vanaf hier een waanzinnig uitzicht over Boedapest. Op de heuvel vindt je een tal van belangrijke bezienswaardigheden zoals de Nationale Bibliotheek, de Nationale Galerij en het Historische Museum van Boedapest. Tijdens je stedentrip naar Boedapest mag een bezoekje aan de Burcht van Buda daarom ook zeker niet ontbreken.

8. Maak een ritje met de kabeltram

Aan het einde van de Kettingbrug vindt je de kabeltram die je richting de Burcht van Boedapest brengt. Het is de makkelijkste manier om vanaf de Donau naar de Burcht van Buda te komen. De kabeltram brengt je naar 51 meter hoogte. Eenmaal boven kun je genieten van het uitzicht en de burcht. De kabeltram is te gebruiken van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat. Er dient wel betaald te worden voor de kabeltram.

 

9. Loop over de Kettingbrug

De Kettingbrug verbindt Buda met Pest. De brug was de allereerste brug die over de Donau ging om de twee stadsdelen te verbinden. Daardoor is de brug een belangrijke bezienswaardigheid die veel toeristen weten te vinden.

10. Breng een bezoek aan de Citadel van Buda

Bovenop de Gellertberg vindt je de Citadel van Buda. Dit bergplateau ligt op 235 meter hoogte. Te voet wandel je door het grote jubileumpark om vervolgens de top te bereiken. Onderweg en eenmaal boven heb je fantastische uitzichten over de stad, de Donau en alle bruggen. Wil je niet te voet naar boven dan is het ook mogelijk om de bus omhoog te nemen.

11. Sluit je dag af in één van de ruïnebars

Een ruïnebar is een oud pand of ruïne dat is omgebouwd tot hippe bar. In Boedapest vindt je vele ruïnebars en zijn ook erg populair bij de toeristen. De panden worden vaak omgetoverd tot kunstzinnige bars. De aller eerste bar en tevens èèn van de bekendere bars is Szimpla Kert. Je vindt hier een bar met twee verdiepingen waar verschillende leuke zithoekjes zijn gecreëerd. Ook worden hier vaak concerten of een openlucht bioscoop georganiseerd. Zeker na een dag door de stad wandelen is dit de ideale plek om je dag af te sluiten.