Dublin, Ierland: de leukste tips + bezienswaardigheden

Dublin is veruit de grootste en leukste stad van Ierland en daarom de uitgelezen stad voor een geweldige stedentrip. In Dublin zul je je niet vervelen want er is genoeg te zien en beleven. Maak een fietsrit door de stad, bezoek prachtige kerken of proef een Guinness biertje, ook wel het zwarte goud genoemd. Ben jij benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden in Dublin? Hier lees je een aantal tips en wat je kunt zien en doen in Dublin.

Boek een fietstour met Baja Bikes

Een goede manier om Dublin te ontdekken is doormiddel van een fietstour. Door de fietstour krijg je een goede eerste indruk van de stad en weet je achteraf naar welke plekken je nog eens terug wilt en naar welke niet. De tour neemt je mee langs verschillende bezienswaardigheden in Dublin. Bij de verschillende stops wordt er ook meer informatie gegeven over de bezienswaardigheden. Hierdoor krijg je leuke weetjes te horen over de stad, de geschiedenis en de cultuur. Voordat je zelf weer de stad gaat verkennen krijg je nog een plattegrond mee met de leukste hotspots en bezienswaardigheden van Dublin. Vraag ook zeker even naar de favoriete plekjes van je gids!

Een fietstour kun je boeken via de website van Baja Bikes. Je hebt hier de keuze uit verschillende opties. Ik ging zelf voor de highlights fietstour maar je kan ook kiezen voor een privé fietstour en voor een U2 fietstour.

Breng een bezoek aan Guinness Storehouse

Wie Dublin zegt, zegt Guinness. Dit donkere stoutbier wordt al sinds 1759 gebrouwen in Dublin en is niet meer weg te denken. Wanneer je in Dublin bent is het mogelijk de voormalige brouwerij te bezoeken. De voormalige brouwerij ligt vlakbij het oude centrum en wordt ook wel Guinness Storehouse genoemd. Naast Guinness Storehouse bevinden zich de echte brouwerijen maar die zijn niet te bezoeken.

Een bier liefhebber of niet, een bezoek aan Guinness Storehouse is een ware beleving. Tijdens je rondleiding wordt je meegenomen door het gehele brouwproces van het donkere Guinness bier. Verdieping voor verdieping krijg je van alles te weten over Guinness. Hoe verder je naar boven komt hoe dichterbij het proeven je komt. Een ticket voor het Guinness Storehouse is altijd inclusief een drankje. Ook is het mogelijk andere extra´s bij te voegen aan je ticket. Zo koos ik voor een STOUTie. Dit is een selfie die geprint is op de schuimlaag van een Guinness biertje. Na afloop kun je nog een rondje lopen door de Guinness shop waar je echt alles kan kopen met Guinness erop.

Neem een rondleiding door de Old Jameson Distillery

In Dublin vindt je verschillende bezienswaardigheden die te maken hebben met whiskey. Jameson is hiervan de grootste. Helaas wordt de whiskey niet meer in Dublin zelf gebrouwen. Toch mag een rondleiding hier zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Dublin. Tijdens een 40 minuten durende tour krijg je alles te weten over de Jameson Whiskey. Voordat de gids je komt halen heb je de mogelijkheid om alvast wat geschiedenis te lezen. De gids neemt je daarna mee en zal meer vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van Jameson. Nadat je de geschiedenis in je op hebt genomen is het tijd voor het distilleerproces. Hierna volgt het hoogtepunt van je tour, namelijk het proeven van de whiskey. Doormiddel van het proeven kun je de verschillende smaken Jameson Whiskey proeven. Aan het einde van je rondleiding mag je in de Jameson kroeg nagenieten met een heerlijke whiskey.

Ga naar binnen bij St. Patrick’s Cathedral

De St. Patrick´s Catherdral is de grootste kerk van Dublin. Al ruim 800 jaar maakt deze kerk deel uit van de geschiedenis van Ierland. Tegenwoordig behoord deze kerk tot één van de populairste bezienswaardigheden van Dublin. Het is een van de weinige gebouwen die nog over is gebleven uit het middeleeuwse Dublin. Om de kerk te bezoeken dien je hiervoor een ticket te kopen. Elk ticket is inclusief een audio tour die je rondleid door deze geweldige kerk. Aan de zijkant van de kerk vindt je de ruim opgezette openbare tuin waar je met mooi weer heerlijk kunt vertoeven.

Bekijk de binnenkant van Dublin Castle

Dublin Castle is het hart van het historische centrum van Dublin. Het kasteel was vroeger het hoofdkwartier van het Engels bestuur. Het kasteel heeft verschillende bouwstijlen, zoals bijvoorbeeld de Record Tower. Deze stamt uit de 13e eeuw en is onderdeel geweest van een Normandisch kasteel. De rest van het kasteel stamt weer uit andere periodes waardoor het een soort verzameling van bouwstijlen vormt

Tegenwoordig is het kasteel een belangrijk overheidscomplex die voornamelijk wordt gebruikt voor staatsaangelegenheden en staatsbezoeken. Doormiddel van een rondleiding of self guided tour is het mogelijk de binnenkant van dit kasteel te bezoeken. Tot 7 dagen van te voren is het mogelijk een online reservering te maken. Wees er op tijd bij want de tickets zijn snel uitverkocht.

Maak een dagtour naar de Wicklow Mountains & Kilkenny

Wanneer je genoeg tijd hebt in Dublin is het aan te raden een uitstapje te maken buiten de stad. Ga voor een halve of een hele dag tour en zie zo meer van het prachtige Ierland. Ik koos ervoor om een dagtour te maken richting de Wicklow Mountains en Kilkenny via Get Your Guide.

De eerste stop van de dag was Wicklow Mountains National Park. Dit nationale park is de populairste van Ierland. Het park is bekend om zijn mooie gekleurde landschappen en de vele heuvels en bergen. In het park vindt je onder andere de klooster ruïnes van Glendalough. Deze kloosterruïne stamt uit de 6e eeuw na Christus. Ook vindt je hier de hoogste waterval van Ierland genaamd de Powerscourt waterval. Je maakt hier een wandeling door het nationale park richting de Powerscourt waterval. Na de wandeling is het tijd om richting Kilkenny te rijden maar onderweg wordt er nog gestopt voor iets heel leuks. Op de route vindt je namelijk een schapenboerderij waar je een korte stop maakt voor een demonstratie schapen drijven.

Vervolgens rij je verder richting Kilkenny, dat bekend staat om zijn vele middeleeuwse gebouwen met als belangrijkste Kilkenny Castle. Je hebt ongeveer 2 uur de tijd om deze stad te ontdekken. Je kunt ervoor kiezen om het kasteel te bezoeken of om lekker rond te dwalen door deze middeleeuwse stad. Het kasteel is ook van de binnenkant te bezoeken.

Bezoek Trinity College

Het Trinity College wordt ook wel de Universiteit van Dublin genoemd. De universiteit is zo bekend omdat het de oudste universiteit is van Ierland. In tegenstelling tot andere Britse universiteiten bestaat deze maar uit één college: Trinity College. Op de campus vindt je een aantal bezienswaardigheden waaronder de Old Library en het pronkstuk uit haar collectie: The Book of Kells.

Trinity College wordt voornamelijk bezocht voor The Book of Kells. The Book of Kells is een prachtig manuscript dat uit de 9e eeuw komt. Lange tijd werd het bewaard in de Abdij van Kells en daar is dan ook de naam naar vernoemd.  In The Book of Kells staat in het Latijns de 4 evangelien van het Nieuwe Testament. Voorafgaand aan het bezoeken van The Book of Kells krijg je meer informatie en wordt je voorbereid op het zien van het pronkstuk. Na het zien van het pronkstuk is het tijd voor de Long Room.

De bibliotheek van de universiteit is altijd een grote prioriteit geweest en het is nog altijd het grootste onderzoekscentrum van Ierland. Het oudste gebouw van de bibliotheek is de Old Library en wordt nog altijd als de belangrijkste gezien. De toeristische trekpleister van de Old Library is de Long Room. De Long Room is een 65 meter lange leesruimte die dateert uit de 16e eeuw.

Ga op stap in Temple Bar District

Van al die fantastische bezienswaardigheden in Dublin krijg je wel dorst. Een bezoek aan Dublin is dan ook niet compleet zonder dat je in een pub bent geweest. Temple Bar district is een populaire plek voor een lekker biertje of gewoon een cola. Je vindt bij Temple Bar district verschillende restaurants en pubs. De bekendste pub is natuurlijk The Temple Bar zelf. Hier vindt je de gezelligheid en er is bijna elke avond live muziek. Loop vooral even een rondje door de wijk, luister waar de muziek vandaan komt en stap naar binnen voor een leuke avond. In veel pubs kun je ook heerlijk eten krijgen tegen zeer betaalbare prijzen.